Læring, budgetter og tid.

Hvordan håndterer man når ens læring ikke matcher virkeligheden?

Jeg har et læringsmål, som står beskrevet sådan her: "Den studerende kan håndtere udviklingsorienterede praktiske og faglige situationer i forhold til erhvervet", og jeg tænker lidt mit næste tema passer godt ind her. Det er noget jeg har tænkt længe over, da jeg ofte finder det problematisk, når nogle af de ting vi lærer, ikke rigtigt bruges i de virksomheder jeg har arbejdet med.

Det her skal ikke opfattes som en kritik af uddannelsen. Jeg håber det bliver opfattet som god konstruktiv feedback, som i sidste ende, måske bidrager til at kommende studerende får en endnu bedre uddannelse.

Nå, lad mig komme til sagens kerne.

I de første 2 semestre, blev der brugt utroligt meget tid på at lære om Craig Larman i faget systemudvikling, og jeg må erkende at jeg har brugt nul og niks af den viden, ude i de 4 virksomheder jeg har været i. Dermed ikke sagt, at jeg ikke kan se værdien i den viden, det er bare ikke noget jeg erfarer, at virksomhederne specifikt efterspørger, da det er en ekstra udgift, der ikke altid er budget til, det skriver jeg mere omkring om lidt.

Nu er jeg med i et nyt talent program som bliver styret med hård hånd af Technology Denmark, og der har jeg deltaget i et solidt antal af technology og networking arrangementer efterhånden, og det jeg kan mærke er, at der er mange virksomheder derude der hungrer efter vores arbejdskraft. Og når jeg spørger, hvad de forventer at en Datamatiker skal kunne efter endt uddannelse, er det at vi gerne skulle have en god grundforståelse for programmering, så skal de nok lære os resten ude i virksomhederne.

Heldigvis kan jeg med hånden på hjertet sige, at det fik vi også (grundforståelsen), men jeg ville dog ønske, at der var lidt mere fokus på programmeringsdelen... men det har underviserne også erkendt, da holdet efter os på uddannelsen har en del mere programmeringsundervisning.

Når budgettet skal overholdes

Jeg kan jo passende reflektere over min egen situation. Jeg har fået 30 timer til at løse en opgave for en kunde. Det er en SPA, som skal integreres med en UR10-Robot, via en Python server som en anden person har udviklet. Når jeg får sådan en opgave, ved jeg allerede, hvordan jeg vil gribe det an.

Jeg udvikler min grundbase, i dette tilfælde en Angular 4 application, som skal køre i Chrome på en tablet. Derefter skal jeg tilgå noget data via en API eller en socket service, og til sidst skal brugeren kunne interagere med den data, hvorefter ny data vil blive sendt til serveren, og køre noget kode på robotten, groft sagt.

Det her er en opgave til en kunde, som betaler for min arbejdskraft... der bruger jeg ikke 5-10 timer på at bygge modeller og diagrammer. Det handler i bund og grund om at producere et så godt et produkt som man kan, der gør kunden tilfreds. Det tager tid at udvikle systemer, med tiden tager det kortere og kortere tid... (derfor titlen senior udvikler), men når jeg personligt har en kort deadline, så skal jeg være utrolig produktiv, og levere et produkt til kunden, ikke et diagram.

Nuvel, det her er små projekter, og jeg vil da helt klart bruge tid på arkitekturen og systemudviklingsdelen i større projekter. Men herude er det ofte EU projekter, hvor man prøver ting af, som ingen har prøvet før, derfor er der i starten mest fokus på at lave fungerende prototyper. Hvis man senere hen vælger, at gå videre med projektet, så giver det mere mening, at fundamentalt være mere grundig i opbygning af arkitektur.

Jeg er kæmpe fan af systemudviklingsdelen, men man skal overveje, hvornår det kan betale sig at gå i dybden, og hvordan der ikke er behov for det. Jeg føler lidt at vi på datamatikeruddannelsen blev tvunget til at arbejde på en måde, det ikke gav mening i starten, og jeg ved jeg ikke er den eneste der har tænkt den tanke.

Prioritering af tid

Som jeg tidligere har skrevet, skal mit operatør modul være færdig til d.1 Oktober... no problemo. Men hov, nu har jeg fået/taget? endnu en opgave, hvor jeg skal have brugt 30 timer i løbet af næste uge (Uge 39)... hmm, jeg kan godt se, hvor det bærer hen... enten skal der masser af overarbejde til, ellers skal jeg prioritere, hvilket vil betyde at der er nogle opgaver, som ikke bliver lavet. Begge scenarier er ikke holdbare i længden. Jeg har faktisk også et tredje projekt, som skal være færdig til d.1 Oktober... how did this happen???

Det er egentlig fascinerende, dejligt at man har noget at tage sig til, men når jeg nu er havnet i sådan en situation her, må jeg nok erkende jeg har noget at lære, angående strukturering og planlægning af egne timer, projekterne imellem.

Jeg får travlt... så jeg har slet ikke tid til at skrive denne praktikrapport. *skrible skrable*

"Hvordan kan en programmør lave så mange idiotiske fejl på én dag?" spurgte chefen. "Det er da nemt," svarede programmøren. "Jeg mødte bare tidligt ind på arbejde!".

Kommentar / Feedback